Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με το Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων που πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τον κ. Νικόλαο Καραπιδάκη, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, την κα. Άννα Pouradier Duteil - Λοϊζίδου, τ. διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστημονική ομάδα έγκριτων καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελείται από τον κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητή Χημείας, τον κ. Κωνσταντίνο Τσιμπούκα, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον κ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, Ιστορικό Υπεύθυνο Κέντρου Τεκμηρίωσης Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας και τον κ. Ελευθέριο Νέλλα, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π) του Εργαστηρίου Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού της Επετείου των 200 χρόνων από το 1821, η Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων στις εστίες του απόδημου ελληνισμού ανά τον κόσμο.
Η Τράπεζα Πειραιώς, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο και την Κοινωνική της Ευθύνη που απορρέει από αυτόν, υποστηρίζει ένα εθνικό ορόσημο, όπως είναι η Επέτειος των 200 ετών από την «εθνική παλιγγενεσία» του 1821, όταν οι Έλληνες επαναστάτησαν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους, η οποία και οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Οι Επετειακές Δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς σε συνεργασία με διακεκριμένους φορείς, έγκριτους επιστήμονες και σπουδαίους καλλιτέχνες συνδέονται με την επανεκκίνηση της Ελλάδας και την πορεία της προς το μέλλον, έχοντας συνείδηση του ιστορικού της παρελθόντος και εκκινώντας από την πολιτιστική κληρονομιά της.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η συμμετοχή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 δίνει μια διαφορετική διάσταση στη δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στην ελληνική κοινωνία να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καθορίζουν τη σημερινή και τη μελλοντική πορεία της χώρας μας. Tο ορόσημο των 200 ετών ελεύθερου ελληνικού κράτους δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουμε έναν διάλογο για το μέλλον του ελληνικού κράτους, απαλλαγμένο από στερεότυπα, προκαταλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να δούμε την πορεία των 200 αυτών χρόνων μέσα από ένα σύγχρονο και διεθνοποιημένο πρίσμα. Οι διαφορετικές συνθήκες, ανάγκες και επιδιώξεις αλλά και οι νέες δυνατότητες, είναι οι δικές μας προκλήσεις για να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη κοινωνία, με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και αξιώσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ. Τράπεζας Πειραιώς
Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, καταθέτουμε τις προτάσεις μας κάνοντας μερικές κεντρικές επιλογές. Στηρίζουμε την πρωτογενή έρευνα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους νέους επιστήμονες της χώρας. Υποστηρίζουμε την έρευνα σε ελληνικά και ξένα αρχεία για την απόκτηση και διάδοση της νέας γνώσης. Ταυτόχρονα, ανατρέχουμε σε υλικά και πνευματικά κληροδοτήματα της εποχής και επιδιώκουμε να τα επαναπροσεγγίσουμε με σύγχρονη ματιά. Και όλα αυτά σε συνεργασία με κορυφαίους εταίρους. Συνεργασίες που αναδεικνύουν τη σημασία και τη δυναμική που μπορεί και πρέπει να έχει η συστράτευση διαφορετικών, αλλά πρωτοπόρων δυνάμεων της χώρας, όπως είναι η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, με τους φορείς της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής, για την επίτευξη των μεγάλων κοινών εθνικών επιδιώξεων. Η σύμπραξη αυτή είναι χαρακτηριστικό όλων των σύγχρονων κοινωνιών και πιστεύω, ότι είναι μονόδρομος για τις επιδιώξεις και τους στόχους της ελληνικής κοινωνίας στον πολύπλοκο σημερινό κόσμο όπου η Ελλάδα πρέπει να έχει την ισχυρή θέση που της αξίζει.
Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς